Shopping

Shopping

Olivolja, grekiska ostar och lokalt hantverk – på Kos finns det ett bra utbud för shopping, stort som smått. Åk runt bland de små byarna och hitta souvenirer att ta med hem, eller besök hela byar eller saluhallar som består av hantverk, maträtter och fina råvaror.

Både i Kos stad och i byarna runt omkring finns ett varierat och fint urval av grekiska produkter. De vanligaste är mat, produkter av olivträd eller skönhetsprodukter med bas av olivolja samt smycken, lädervaror och hantverk.

Flanera i Kos gamla stadsdelar

Om du inte riktigt vet vad du vill handla kan du flanera omkring i Kos gamla stad och låta dig överraskas av gamla gränder och butiker som helt plötsligt dyker upp. Butiker och små gatustånd ligger sida vid sida av varandra och hittar du inte vad du söker i den ena butiken, lär du göra det i den andra. Börja eller avsluta din shopping på Frihetstorget eftersom många gator utgår från denna plats, eller om man vill se det från andra sidan – avslutas här.

Bevara semestersmakerna

Maten i Grekland är sagolik på många sätt. Smakrik och färggrann, alla vill nog ta med en bit hem för att behålla semestersmakerna i munnen ett tag till. Tur är det då att landet säljer bland den bästa olivoljan i världen och att det finns många olika kryddor och delikatesser att köpa med sig hem.

Köp kryddor i Zia

Om du älskar kryddor och örter ska du definitivt passa på att ta en tripp till Zia, en bergsby som ligger ca 1,6 mil sydöst om Kos stad. Här kan du köpa torkade örter och kryddor som smakar lika gott som de doftar. När du ändå är i Zia ska du även köpa honung härifrån, den sägs vara landets bästa.

Zia må vara en traditionell bergsby men den har även fått sina moderniteter och sin kommersialism på grund av turismen. Medan du går gränderna fram kommer du också att överraskas av många små spännande butiker. En av dessa är The Positive Shop som säljer allt inom inredning och kreation. Köp med en tavla, en skylt, ett smycke eller ett plagg i de vackraste av färger. Allt i positiv anda!

Specialiteter i Kos saluhall

Det finns inte så många stora shoppinggallerior i Kos, men däremot finns en stor och vacker saluhall mitt i Kos stad. Här hittar du alltifrån grekisk fetaost och olivolja till ekologiska skönhetsprodukter och underbara sötsaker.  En aning dyrare än i småbutikerna, men verkligen värt ett besök.

Produkter av olivträd

Grekland och så även Kos är kända för sina olivodlingar. Men det är inte bara oliverna som tas tillvara – även trädet kommer till nytta genom att man tillverkar olika produkter som skärbrädor, brickor, träbestick eller vackert hantverk som du kan ställa i hyllan hemma. I Kos stad finns det många små butiker att besöka som endast säljer produkter av olivträd.

Priser

Prisnivån i Grekland är ca 0,8 av motsvarande hemma i Sverige. Självklart skiljer det sig åt. Men det är ofta mycket prisvärt att shoppa grekiska produkter som du ofta använder hemma, såsom olivolja och dylikt.

Pruta eller inte?

I Grekland är det vanligt förekommande att pruta en smula i butiker och gatustånd, men dock inte i gallerior, på marknader och i matbutiker. Tänk dock på att det inte är detsamma som att pruta i till exempel Indien, och att försäljaren kommer att godta ett nej om du inte vill köpa produkten ifråga.