Bra att veta om Kos

Bra att veta om Kos

Fortfarande nyfiken på vad Kos har att erbjuda? Läs mer information och ”bra att veta-underlag” så blir resan och vistelsen enklare och smidigare.

Klimat och väder

På Kos råder det varma och sköna medelhavsklimatet där medeltemperaturen ligger på 21 grader året runt. På sommaren är det hett och torrt medan vintern ofta är regnig och mild. Regnet kommer dock ganska sällan och på ett år faller inte mer nederbörd än ca 290 mm.

Språk

Kosborna talar grekiska, men turkiska förekommer också i viss utsträckning eftersom ön ligger så nära den turkiska gränsen. Eftersom Kos är en turistö så kan du även räkna med att engelska är ett flitigt talat språk. På Kos talas en viss dialekt som kan vara uppenbar om du känner till grekiskan väl.

Valuta

Grekland och så även Kos har Euro som valuta. 1EUR=10,14 SEK.

Tidsskillnad

Det råder 1 timmes tidsskillnad mellan Sverige och Kos, Grekland. Grekland ligger en timme före svensk tid.

Visum

Kos tillhör Grekland som ligger i EU och du behöver inget visum för att komma in. Ta med ett giltigt pass och tänk på att ha med dig allt som krävs om du ska resa in i Turkiet under din vistelse.

Larmnummer

På Kos gäller samma larmnummer som för resten av Grekland och inom EU. Det europeiska nödnumret är 112 för både polis, brandkår och ambulans.

Landsnummer

Landsnumret för Grekland är +30.

Eluttag

Eluttagen i Grekland är typ C och spänningen 230 Volt. Du kommer inte att behöva någon adapter om du vistas där, på Kos eller någon annan ö.

Åldersgränser

Åldersgränsen för att dricka alkohol ligger vid 18 år, och den gränsen gäller även för att handla.

Dricks

I Grekland brukar dricksen generellt vara inkluderade i notan men visst kan du ge en eller två euro om du vill vara extra vänlig. De flesta lägger 5 % extra.

Vaccinationer

Du behöver inte visa upp bevis på några obligatoriska vaccinationer när du reser in i Grekland eller Kos. Har du de vanliga vaccinationerna för stelkramp, polio och difteri räcker det. Vissa rekommenderar vaccin mot hepatit A och B, men detta avgör du själv.

Ska du åka över till Turkiet från Kos bör du tänka på vilka vaccinationer som krävs där.

Sjukvård

Den grekiska sjukvården är i regel god men på Kos finns inte så många sjukhus som det gör i till exempel Aten. Ta med dig det europeiska försäkringskortet som gäller i hela EU. Se även till att ha en bra reseförsäkring när du är ute och reser.

Kriminalitet

Greklands övärld är säker att vistas på men visst förekommer det brott och stölder mot turister då och då. Använd ditt sunda förnuft och vifta inte med kontanter eller smycken offentligt.

Tänk på detta

  • I den grekiska övärlden och i resten av landet är det förbjudet att sola och bada naken på stränderna. Tänk på detta om du vill sola topless.
  • Om du hyr bil eller åker moped/motorcykel på Kos måste du vara beredd på att trafiken kan bli rätt hetsig ibland. Trafiken kan vara hård och den osynliga regeln ”var och en för sig” brukar vara ett faktum. Olyckor med turister inblandade är tyvärr mycket förekommande så var försiktig om du ger dig ut på vägarna.
  • Undvik att dricka kranvattnet. Du blir ofta inte sjuk av det men det smakar otäckt och kloraktigt. Köp gärna vatten på flaska istället.

Ambassader

Den svenska ambassaden ligger i Aten och adressen dit är:

Embassy of Sweden
Vassileos Konstantinou 7
106 74 Athens
Grekland

Telefonnummer: +30 21 0726 6100

På Kos finns varken konsulat eller ambassad, så kontakta din resebyrå om något händer.

Den grekiska ambassaden i Stockholm finns på adress:

Kommendörsgatan 16
114 48 Stockholm

Telefonnummer: 08-545 660 10