Matkultur på Kos

Matkultur på Kos

Kos tillhör Grekland men ligger väldigt nära Turkiet. Därmed har maten fått influenser från båda håll. Det grekiska köket är känt för att vara både gott och nyttigt. Olivolja förekommer i stort sett under varenda måltid och grönsaker är mycket vanligt, likaså bröd, yoghurt och ost av olika slag. Läs mer om hur du äter på Kos, hur mycket det kostar att gå ut och äta samt vilken matkultur som gäller i stort.

Grekisk mat är både en fröjd för ögat och har underbara smaker. En perfekt kombination samtidigt som den sägs vara hälsosam. Moussaka är landets nationalrätt, men du kommer även komma i kontakt med tzatziki och souvlaki. På Kos som är en populär resedestination för hela världen, kan du både hitta inhemsk och lokal mat samt internationella maträtter som pasta, pizza och hamburgare.

Prova detta ute på restaurang!

  • Vildkanin – Det här är en lokal specialitet som serveras med lök.
  • Galomitzithra – En riktigt mjölkig och saftig ost som serveras till maten med bröd.
  • Baklava – Ett grekiskt och turkiskt bakverk gjort med honung, mandlar, nötter.
  • Loukoumades – Friterade små bakverk doppade i socker. Smakar ungefär som munkar.
Loukoumades 1024x683 - Matkultur på Kos
Loukoumades – en grekisk delikatess

Njut av grekiska viner

Det odlas mycket vindruvor på de grekiska öarna, Kos inkluderad. Vitt eller rött spelar ingen roll – du kan hitta och smaka underbara viner från druvor som Syrah, Amorgiano och Roditis. Just grekiska viner sades vara extra populära under det romerska imperiet och har behållt sin höga status under alla år.

Det gröna guldet – olivoljan

Runt hela Grekland är just olivoljan det som ger smaken till maten. Det och deras underbara viner som vi ska tala mer om sedan. Extra Virgin Oil från Grekland och Kos är särskilt god med en rik konsistens och nyttiga ämnen som sägs förhindra stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Köp med dig olivolja hem när du är på Kos, du hittar den i lokala butiker eller ute i byarna.

Honung med timjan

På Kos ska du passa på att köpa god honung, gärna smaksatt med lavendel eller timjan. Timjanhonungen kan användas i både bakning och matlagning och doftar himmelskt gott. Du känner igen den på den ljusorange färgen.

Restauranger på Kos

Både i Kos stad och utanför i bergsbyarna kan du hitta toppklassiga restauranger. I bergsbyn Zia som är ett känt stopp för turister och vandrare finns en av Greklands bästa restauranger. Tänk på att det är många som reser till Kos om somrarna så om du absolut vill till en specifik restaurang bör du boka bord i förväg.

Middagskultur

Som i den flesta medelhavsländer är måltiden en social tillställning som brukar avnjutas i flera timmar. Ofta brukar det bli musik till middagen ute på tavernorna som inte sällan är familjeägda. En middag kan därför sluta i rejäl fest om du har tur.

I Grekland äter man något senare än hemma. Var beredd på att middagen inte startar förrän tidigast kl. 20 och kan avslutas långt in på natten. Dock är man på Kos van vid besökarnas vanor vilket betyder att du kan hitta många ställen som serverar maten precis när du vill äta.

Priser och dricks

Priserna i hela Grekland är aningen billigare än i Sverige. Generellt kostar det 1,26 ggr mindre att äta ute än hemma. En billigare måltid för en person brukar kosta ca 80 kronor. När det gäller dricks kan du ge ca 10 % av notan om du är nöjd med servicen.