Sevärdheter på Kos

Sevärdheter på Kos

Även om Kos främst är förknippat med sol och bad så finns det också annat att göra mellan varven.  Gamla historiska byggnader, varma källor och vattenaktiviteter kan stå på agendan. Kos är ön med staden med samma namn, vilket gör att du kan varva stadsliv och naturupplevelser på bästa sätt.

Ett marint djurliv för dykaren

Om du är sugen på att snorkla eller dyka så är Greklands öar överlag några av de bästa platserna på jorden. Vattnet är kristallklart och ljummet och djurlivet är minst sagt rikt. Det finns också stora chanser att du kommer i kontakt med en del skeppsvrak som i sin tur drar till sig både djur och outforskade skatter från sjöbotten. Det anordnas en del snorklingsturer på Kos så ta kontakt med någon av företagen och anmäl dig. När det kommer till dykning är det viktigt att du är välutrustad  och går ner med förstånd samt ett team om något skulle gå snett. Om du bara ska snorkla finns det hur många stränder som helst att utforska och snorklingsutrustning kan du köpa på de många små butikerna längs med stranden eller inne i staden.

Asklepion – det berömda tempelområdet

Strax utanför Kos stad ligger ett urgammalt tempelområde som tillägnas läkekonstens gud med samma namn som området. Det är också här det sägs att världens första sjukhus anlades. Idag är området bara ruiner men oerhört fascinerande och vackra att titta på och vandra omkring i. Området daterar till ca 100 f.Kr, en del menar att det var ännu längre tillbaka i tiden. Väl på plats belönas du även med en vacker utsikt mot Turkiet som skymtar i fjärran.

Från Kos stad är det enkelt att ta sig till Askelpion. Du gör det enklast med buss eller hyrbil, i det sistnämnda fallet är du mer självständig och behöver inte förlita dig på tidtabeller och eventuella problem som orsakas av annan part.

Fästningen på Kos

I Kos stad nere vid hamnen hittar du en fästning som blivit ett landmärke för ön. Det härstammar ända från 1400-talet och är idag ett museum där du kan kika på historiska föremål och läsa gamla berättelser. Från början var det ett annat slott som byggdes här men detta är idag ruiner som ligger under det nya slottet.

Gå upp i fästningen och blicka ut över havet och ta dig sedan ner igen för att ta en liten promenad utmed hamnområdet. Det blir en lugn och avkopplande kvällsstund innan du sätter dig och äter på någon av stadens restauranger eller tar dig tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

Vandra i bergsbyn Zia

De gamla bergsbyarna på Grekland är så charmiga som de kan bli och bergsbyn Zia är inget undantag. Den ligger på öns högsta punkt, på berget Dikeos, 17 km sydost om huvudstaden. Här kan du gå på de smala gatorna, köpa hemmagjorda produkter i butikerna och prata med lokalborna. Bergsbyn har en magnifik vy om kvällen och många turister har upptäckt tjusningen med den underbara solnedgången som inte går av för hackor. I byn finns också flera härliga tavernor där du kan avnjuta en middag på tu man hand eller i ett större sällskap.

watermill kos zia - Sevärdheter på Kos
Watermill bar i byn Zia

Öluffa till grannöarna

På Kos är det bara ett stenkast till de närliggande öarna och det går ständigt båttrafik för att ta sig dit. De allra närmaste öarna är Kalymnos, Pserimos och den gulliga Platia. Bara båtturerna i sig är en trevlig upplevelse och du kan sola och socialisera på båten med andra turister eller lokalbor som är lediga och vill göra en dagsutflykt.

Vill du ta dig lite längre bort till Samos går det färjetrafik dit under högsäsongen. Resan tar ca 4 timmar och blir säkert riktigt trevlig. Ett tips är att jämföra priser på alla båtturer eftersom det finns flera företag som säljer biljetter. Och som du kan förstå försöker alla få sin del av kakan och sätta det bästa priset. Du kan lätt betala överpris om du inte ser upp.