Resa runt på Kos

Resa runt på Kos

Då Kos är en myriad av kultur, historia, mat och fest vill du förmodligen ta dig runt hela ön och se vad som finns att uppleva. Med hyrbil, buss eller vespa kan du se den här grekiska skönheten och komma hem och berätta om de många utflykterna du gjort. Så här tar du dig runt ön på bästa sätt.

Du kan antingen förboka guidade turer eller ta dig runt på egen hand. Utöver möjligheten att se ön på vanligt vis, finns det även många båtturer till kringliggande öar så att du kan passa på att se Kos från havet också.

Promenera i städerna

På Kos är städerna relativt små och kompakta vilket gör att du kan promenera runt utan problem. Det är också det bästa sättet att uppleva staden med alla dess småbutiker, historiska skatter och pittoreska gränder.

Kollektivtrafiken – buss eller båt

Det smidigaste och billigaste sättet att ta dig fram på Kos är via buss eller båttrafik. Det finns inga tåg på ön. Från Kos stad utgår bussar till de flesta andra städer och intressanta byar såsom Zia eller till öns mest populära stränder.

  • Bussarna i Kos stad utgår från den centrala busstationen. En enkelbiljett brukar ligga på ca 45 kronor.
  • Båtar utgår från hamnarna och kan ta dig runt på öarna eller till andra stränder på Kos. En skön tur garanterat!

OBS! Reser du under högsäsong är all kollektivtrafik mer regelbunden än under lågsäsongen.

Hyrbil – dyrare men ger mer frihet

Många väljer att hyra bill på Kos. Det finns många biluthyrningsföretag men vill du vara säker på att få ett bra och seriöst företag ska du boka bil på flygplatsen från en internationell firma eller online innan avfärd. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bra pris på hyrbilar. Med bil har du mer valfrihet att ta dig dit du vill när du vill, men det är dock dyrare att hyra bil än att ta bussen eller hyra en vespa alternativt cykel. Cykelbanorna är väl utbyggda på hela ön.

TIPS! Om du väljer att hyra moped eller cykel bör du inte underskatta vikten av hjälm! I Grekland kör man inte som i Sverige. Höga farter är vanligt och respekt i trafiken är inte något man värnar så mycket om…

Ta en taxi

Taxi under högsäsong är vanligt förekommande. Om du till exempel inte har hyrt bil och vill ta dig in till staden från flygplatsen på egen hand, kan du ta en flygplatstaxi för 37€ under dagen och något dyrare nattetid. Du kan även ta en minibuss med andra passagerare och dela på den så blir priset lägre för er alla.

Även inne i Kos stad finns det gott om taxibilar. Kom överens om priset först med föraren så vet du exakt vad färden kommer att kosta.

Säkerhet att ta sig runt

På Kos behöver du inte vara särskilt orolig över att råka ut för något när du är ute och far. Brottsligheten är relativt låg men vidta de vanliga försiktighetsåtgärderna trots allt, speciellt efter mörkrets inbrott.

Det som du dock bör se upp med är trafiken ute på vägarna som kan bli en aning hetsig ibland. Tänk på detta om du kör själv.