Mat & dryck


Det är ingen slump att många gillar grekisk mat; det grekiska köket håller yppersta klass. Kos är inget undantag och du kommer garanterat att uppleva flera kulinariska höjdpunkter på ön. Men som är fallet med alla turistorter så är utbudet gigantiskt och kvalitén följaktligen varierande. På Kos finns allt från snabbmatställen, tavernor, lyxiga restauranger, vanliga restauranger o.s.v.

Ett bra tips är att se om många greker väljer stället. Då är fallet så är maten oftast god. Ett annat tips är att pröva specialiteter som skrivits för hand på menyn eller på gatuprataren. Det handlar i regel om läckerheter. Menyerna är för övrigt tryckta på flera språk så det är enkelt att förvissa sig om vilka ingredienser som ingår.

För att vara lite mer konkret så rekommenderas rätten dolmádes, som är vinblad som fyllts med köttfärs och ris. En annan lokal specialare är Red Cheese, ost som tillagats med rödvin. Därutöver finns otaliga delikatesser som melitzánes tiganités (friterade aubergineskivor), melitzanosaláta (dip med olivolja, lök, vitlök och grillad aubergine), sofríto (kalv- eller biffskivor i vittvinssås) och keftedes (grekiska köttbullar gjorda på lammfärs).

Angående drycker så hör väl en eller annan ouzo-snaps till men i övrigt rekommenderas traktens eget vin som håller hög klass.
.
Copyright © 2008 - 2018 Kos.nu Alla rättigheter förbehålles.